Destek Hattımız: 0 (535) 724 05 28 İş Başvurusu

Yangın merdiveni nedir?

Yangın durumunda, bir binadaki insanların sürat ve emniyetle tahliyesinde kullanılmak üzere bu göreve özel olarak tasarlanan korunumlu merdivenlerdir. Yangın merdivenleriZ tipi” (çift kollu) ve “dairesel” merdiven olarak iki gruba ayrılır. Yangın vb doğal afetler dışında terör saldırısı gibi binaların hızla boşaltılması gerekilen durumlarda da kullanılan yangın merdiveni insan hayatı için büyük önem arz etmektedir.

Gerek yangın anında kişilerin emniyetli bir kaçışının sağlanması ve gerekse olay yerine gelen itfaiyecilerin yangına müdahalesi için uygun kaçış yolları ve yangın merdiveni yapıların vazgeçilmez unsurlarıdır.

Yangın merdiveni genişliği ne kadar olmalıdır?

Yangın merdiveni genişliği; konutlarda 80 cm, topluma açık yapılarda 120 cm, sınırlı sayıda görevliye hizmet veren merdivenlerde 65 cm den az olmamalıdır. Yüksek katlı ofis binalarında 90 cm genişliğinde olmalıdır. Kaçış yolları genişliği ise 180 cm den az olamaz. Huzurevi, hastahaneler ve benzerlerinde, hasta koğuş kapıları 120 cm, hasta oda kapıları 100 cm den dar olamaz. Yangın merdiveni genişliği insan sayısına bağılı olarak aşağıdaki tablodan da seçilebilir.

İnsan Sayısı Lastname İnsan Sayısı Çıkış Genişliği(cm)
1-50 80 241-260 130
111-170 100 281-300 150

 

İnsan sayısı 200 kişiyi aşan salonlardan kaçış yollarına açılan kapılar geniş ağzı yönüne açılacak şekilde huni biçiminde düzenlenmesi tavsiye edilmektedir.

Merdiven boşluğu yüksekliği, basamak üzerinden tavana serbest olarak en az 200 cm olmalıdır. Sahanlıklar arası kot farkı en çok 3.70 m olmalıdır.

Basamak genişlikleri ortalama 28 cm’den az ve basamak yüksekliği 18 cm’den çok olmamalı. Dönüşlerde, dar kenarlarda basamak genişliği 20 cm’nin altına inmemelidir.

Güvenli bir yangın merdiveninin özellikleri nelerdir?

Tamamen bina içindeki yangın merdivenlerinin kovalarında, daima açık kalacak havalandırma bacaları tesis edilmeli, duman kaçağından korunma sağlanmalıdır.

Yüksek yapılarda mekanik havalandırma yapılmalı, bağımsız ve yangından korunmuş bir güç kaynağı kullanılmalıdır. Havalandırma ile ilgili olarak, bina dışıyla ilişkili tam kagir yangın merdivenleri tercih edilmelidir.

Yangın merdiveni duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı madde kullanılmamalıdır. Bodrum kat yangın merdiveni ile diğer katlar yangın merdivenlerinde farklı kovalar kullanılmalıdır. Yangın merdivenlerinin her iki kenarına küpeşte veya korkuluk yapılmalıdır.

Yangın merdiveni kapıları nasıl olmalıdır?

Yangın merdivenlerine, yangına en az 90 dakika dayanıklı ve alev kesici, kaçış yönünde açılan ve kendi kendine kapanan kapılar aracılığıyla ulaşılması gerekir. Kapılarda kilitleme sistemi bulunmamalı ve kaçış yönünde anahtarsız olarak push-bar ile açılmalıdır. Yangın merdiveninden, özellikle itfaiyeciler için içeriye girme imkanı olmalıdır. Açma kolu ile veya bir anahtarla giriş sağlanabilir. Kapılar, kendi kendine kapanan mekanizmaya sahip olmalıdır. (Kaynak: Makine Mühendisleri Odası, Mimari Tasarımda Yangın Güvenliği)

Yangın Yönetmeliği, yangın merdiveninden nasıl bahsediyor?

YANGIN YÖNETMELİĞİ

Karar Sayısı : 2009/15316

(…) MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(…) (6) Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol, koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır.

(7) Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması gerekir.”

(…) MADDE 18 –

(…) c) Yapı yüksekliği 30.50 m’den fazla ve 51.50 m’den az olan konutlarda, birbirlerine alternatif, her ikisi de korunumlu ve en az birinde yangın güvenlik holü düzenlenmiş veya basınçlandırma uygulanmış 2 kaçış merdiveni yapılması mecburidir. Kattaki konutların her birinin içinden bir yangın güvenlik holünden geçilerek yangın merdivenine ulaşılıyor ise binanın genel merdiveninin korunumlu olması gerekli değildir.”

Yangın Merdiveni Fiyatları

Yangın merdiveninin görünüm olarak da binanın estetiğini bozmayacak şekilde imal edilmesi önemli bir noktadır. Yağmur, kar, soğuk, sıcak, rüzgar gibi dış etkenlerin göz önünde bulundurulması ve bu şekilde üretim yapılması da ciddi önem arz etmektedir. Eğer bu şartlar göz önüne alınmadan üretim yapılır ise; bu şekilde kazaların ortaya çıkacağı da aşikardır. Bu yüzden firmamız; bütün bu hususları da dikkate alarak yangın merdiveni üretimi yapmaktadır. Profesyonel ekibimiz ve ustalarımız tarafından; imalat koşullarına uygun bir şekilde Z tipi ve dairesel yangın merdivenlerinin üretimini yapmaktadır. Okullarda, dershanelerde, hastanelerde, iş hanlarında ve apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunması zorunludur. Sadece yangın değil; deprem, sel ve bunun gibi doğal afetlerde hayat kurtarmak adına yangın merdivenlerinin önemi yadsınamaz.

Yangın Merdiveni İmalatı

Yangın merdiveni sayesinde hayatınızı kontrol altına almak, başkalarının hayatlarını korumak ve güvenliği sağlamak konusunda önemli bir adım atmış olacaksınız. Yangın, sel, deprem gibi felaketlerden bu şekilde korunmuş olacaksınız ve bu tür felaketlerden uzaklaşma fırsatına sahip olacaksınız. Bunun bilincinde hareket eden firmamız da; yangın merdivenlerinde olması gereken bütün detayları dikkate alarak bu alanda üretim yapmaktadır. Bu sayede Z tipi ve dairesel yangın merdiveni imalatı; prosedürlere uygun bir şekilde üretilmekte ve yapılarınızda güvenliğin sağlanabilmesi adına size sunulmaktadır. İşinin ehli ustalarımız tarafından yangın merdivenleri dayanıklı ve uzun ömürlü bir şekilde üretilerek imal edilmektedir.

Diğer Hizmetlerimiz İçin Bu Bağlantıya Tıklayabilirsiniz.